Henk Satijn maakte een fotoreportage van Rijnhuizen Buitengewoon. Wilt u een foto zonder zijn watermerk DonSatino met meer pixels? Neem dan contact op met Henk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tijdens Rijnhuizen Buitengewoon 2018 dragen zes Nieuwegeinse schrijvers en dichters voor uit hun werk. Hieronder een gedicht van Ellen Slegt.

Ik graaf een kuil
en plant jouw boom
voorzichtig
naast de mijne 

Kunnen we elkaar
uit de wind houden
als het stormt,
of in de zondagszon
samen stilzwijgen 

En als we 's avonds
door onze wimpers
van onze twijgen
naar elkaar kijken
beginnen we al
op een bos te lijken

Nieuwegein, 16 augustus 2018

Het is nog stil in het park rond Kasteel Rijnhuizen, maar komend weekeinde is het dan zover: op zaterdag 25 en zondag 26 augustus vindt de eerste editie van het culturele evenement ‘Rijnhuizen Buitengewoon’ plaats. Ruim zestig amateur- en professionele kunstenaars uit de regio tonen van 12.00 tot 17.00 uur hun werk in expositietenten en langs de beeldenroute.

‘Rijnhuizen’ is komend weekeinde ‘Buitengewoon’

‘Rijnhuizen Buitengewoon’ is meer dan schilderijen, keramiek en beelden. Zes woordkunstenaars delen hun zielenroerselen met de bezoekers. Overwegend jonge musici onderhouden het publiek op het terras met een verrassende variatie in muziek: klassiek, jaren-vijftig en hedendaags. Vier van de exposerende kunstenaars geven workshops voor geïnteresseerde bezoekers, bijvoorbeeld sieraden maken van speksteen of tekenen met soft pastelkrijt. Er is er zelfs een workshop speciaal voor kinderen; zij kunnen terecht bij de ‘Kids Art Club’, waar ze alles leren over kleuren en ook zelf aan de slag kunnen.

Er is nog meer: in het fraai aangelegde park rond Kasteel Rijnhuizen staan zeer oude bomen en veel soorten stinzenflora, verwilderde sierplanten. De beheerder van het landgoed neemt u graag mee in zijn domein, hij geeft rondleidingen van een half uur door dit ‘pareltje’ van Nieuwegein.

Voor elk wat wils dus. Zaterdag 25 en zondag 26 augustus is het park rond Kasteel Rijnhuizen weer het centrum van kunst in vele vormen en uitingen. De toegang en alle activiteiten zijn gratis.Voor meer informatie over kunstenaars, tijden van voordrachten en workshops, aanvangstijden van de rondleidingen en bereikbaarheid van het terrein zie de website van dit evenement www.rijnhuizenbuitengewoon.nl

Gedrukte posters en flyers kunt u ophalen bij het KunstGein podium in het Atrium van het Nieuwegeinse Stadshuis. Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur. Voor mail en uw website kunt u onderstaande digitale poster downloaden. U kunt ook de berichten op onze Facebookpagina's KunstmarktNieuwegein en RijnhuizenBuitengewoon delen met uw achterban.

Tijdens Rijnhuizen Buitengewoon 2018 dragen Nieuwegeinse schrijvers en dichters voor uit hun werk. Hier alvast een voorproefje, een gedicht van Ingrid van Tellingen.

Rijnhuizen

Rijnhuizen kasteel
Juweel in dorpshart.
Kijkt statig over bomen
Die met elkaar praten.
Over takken gebladerd,
Levende kleuren
Op stammen
Die stevig
Op wortels staan
In donkere aarde.

Rijnhuizen kasteel,
Verlaten, is stil,
geniet en luistert,
Naar vogels
Die huizen op takken.
Bruin en groen gebladerd.
Gekwetter en gefladder,
Gezang in veilige toppen
Van bomen die aarde
In Rijnhuizen park
Juweel in dorpshart.

Nieuwegein - 10 juni 2018

Tegelijk met Rijnhuizen Buitengewoon wordt op fort Jutphaas een Zomerfestival georganiseerd met muziek, kunst en activiteiten. Het muzikale programma wordt verzorgd door Martin Koot van AkoestiCafé. De artiesten treden op verschillende plekken op het fort op en enkelen komen ook spelen in het park van kasteel Rijnhuizen. 

Kunstcollectief Feniks en Kleikunst Lea Wijnhoven exposeren tijdens het zomerfestival op het fort, zodat u ook daar van kunst kunt genieten en de twee activiteiten naadloos in elkaar overlopen.